ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΜΒΟΛΙΑ Μέρος Α : Εμβόλιο ιλαράς

24 Οκτωβρίου 2017

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει  ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα που αναπτύχθηκε θα αποτελέσει αιτία για την επανεμφάνιση παλιών λοιμώξεων, λόγω άρνησης των γονιών να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Τώρα φαίνονται τα πρώτα κρούσματα ιλαράς, μετά τις επιδημίες ιλαράς που είχαμε στην Ευρώπη τα τελευταία 4 χρόνια σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο , η Ρουμανία και η Ιταλία. 

Η ιλαρά είναι μία ύπουλη και βαριά νόσος που παρουσιάζει επιπλοκές:          

  • Ύπουλη γιατί μεταδίδεται όχι μόνο όταν ο άρρωστος έχει πυρετό και εξάνθημα αλλά και 3-4 μέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων.  
  • Βαριά γιατί 1 στους 3 νοσούντες θα παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, από το αναπνευστικό , το γαστρεντερικό σύστημα, ή εγκεφαλίτιδα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ακόμα και το θάνατο. Ιδιαίτερα για την περίπτωση όπου προκαλεί εγκεφαλίτιδα, αυτή μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και 10 χρόνια μετά τη νόσηση του ατόμου από ιλαρά.

Οι επιπλοκές είναι συνήθεις για παιδιά κάτω 5 ετών και στους ενήλικες.                   

Τα νεογνά και βρέφη (μωρά μέχρι 12 μηνών) ενδέχεται να νοσήσουν από το πρώτο μήνα της ζωής τους, σε περίπτωση που η μητέρα τους δεν έχει η ίδια εμβολιαστεί ή νοσήσει από ιλαρά. Σε περίπτωση που η μητέρα έχει νοσήσει ή εμβολιαστεί, τα αντισώματά της περνούν τον πλακούντα, φτάνουν στο έμβρυο και λειτουργούν ως φίλτρο προστασίας μέχρι και τον 6 μήνα της ζωής του.

Ο θηλασμός από μόνος του δεν προφυλάσσει το βρέφος, όπως λανθασμένα μεταδίδεται από μη ειδικούς. Αντίθετα, στα βρέφη η νόσος εκδηλώνεται σε πιο βαριά μορφή και παρατηρούνται ακόμα και θάνατοι, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα των βρεφών ωριμάζει μετά τους 18 μήνες ζωής του.                                  

 

Με αφορμή  τα αυξημένα κρούσματα ιλαράς που παρατηρούνται στη χώρα μας από την αρχή του 2017  η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών  και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία επικαιροποίησαν τις οδηγίες για τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς και συνιστούν τα εξής:

  • Για τα βρέφη : να γίνει η 1η δόση του εμβολίου στους 12 μήνες (αντί στους 16), και μετά από 3 μήνες να χορηγείται και η 2η δόση.
  • Για τα βρέφη που έχουν κάνει μια δόση: δεν περιμένουμε, αλλά σύντομα κάνουμε και τη δεύτερη δόση.
  • Για τους ενήλικες που έχουν κάνει ήδη μία δόση (εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων ) : Να γίνει η 2η δόση του εμβολίου. 
  • Για τους ενήλικες που δεν ξέρουν αν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει: να γίνει διερεύνυση αντισωμάτων.
  • Για τους ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστει και δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν (εκτός των εγκύων και ανοσοκατασταλμένων): να γίνουν οι 2 δόσεις του εμβολίου.
  • Για τους ενήλικες που  είναι  γεννημένοι πρίν το 1970: θεωρούνται άνοσοι και δεν πρέπει να κάνουν τίποτα.
  • Για τους ενήλικες που  είναι  γεννημένοι μετά το 1970 και  δεν έχουν περάσει την ιλαρά: για να είναι καλυμμένοι πρέπει να έχουν 2 δόσεις εμβολίου.
  • Για τις Εγκυμονούσες: Να ελέγξουν την εμβολιαστική τους ικανότητα από τα βιβλιάρια εμβολιασμών τους με τους θεράποντες ιατρούς τους.
  • Για τις Εγκυμονούσες που δεν έχουν εμβολιαστική ικανότητα:  να εμβολιαστούν άμεσα μετά τον τοκετό.
  • Οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των παιδιάτρων, σχετικά με τα εμβόλια.
  • Τα εμβόλια είναι ασφαλή, αποτελεσματικά, χωρίς παρενέργειες και σώζουν ζωές.
  • Μην εμπιστεύεστε ανώνυμες πληροφορίες του διαδικτύου.
  • Απευθυνθείτε μόνο σε επιστημονικές ιστοσελίδες, όπως ΚΕΕΛΠΝΟ, Υπουργείο Υγείας, WHO, CDC, UNICEF, Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία κλπ.

 

Ακολουθώντας τις οδηγίες των Επιστημονικών οργανώσεων της  χώρας μας στην κλινική ΕΛΕΥΘΩ προχωρήσαμε στον έλεγχο της εμβολιαστικής κατάστασης για την ιλαρά σε  όλους τους  εργαζόμενους και συνεργάτες της Κλινικής και φροντίσαμε να εμβολιαστούν όσοι δεν ήταν πλήρως καλυμμένοι.  Έτσι έχουμε πετύχει όλο το προσωπικό της κλινικής να μην κινδυνεύει να νοσήσει  το ίδιο αλλά και να μην υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου στους ασθενείς της κλινικής μας .

Γράφει ο Κύριος Ιωάννης Σταυράκης -  Παιδίατρος.

Περισσότερα Νέα