KΑΘΟΛΙΚΟΣ ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΟΗΣ (ΚΝΕΑ) : ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ………
Η ανίχνευση της νεογνικής βαρηκοΐας από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της ζωής και κατά συνέπεια η έγκαιρη αντιμετώπισή της έχει τεράστια σημασία :
- για την ανάπτυξη της ομιλίας ,
- για τη κοινωνική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη των παιδιών.
Οι απλές μέθοδοι ελέγχου της ακοής σε ένα παιδί, όπως για παράδειγμα αν αντιδρά σε ένα δυνατό θόρυβο, δυστυχώς δεν επαρκούν για την έγκαιρη διάγνωση. Για το λόγο αυτό ο νεογνικός έλεγχος ακοής πρέπει να γίνεται με τις ωτοακουστικές εκπομπές, οι οποίες αποτελούν μια ασφαλή, ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση.
Για τον έλεγχο χρησιμοποιείται μία ειδική συσκευή που ονομάζεται συσκευή ανίχνευσης ωτακουστικών εκπομπών.
Το αυτί, και συγκεκριμένα το όργανο της ακοής, ο κοχλίας, ως απάντηση στα ακουστικά ερεθίσματα που στέλνουμε με τη συσκευή των ωτοακουστικών εκπομπών παράγει δικούς του ήχους τους οποίους εκπέμπει προς τα έξω. Αυτή η ηχητική απάντηση καταγράφεται και η παρουσία της αποτελεί ένδειξη αλλά όχι απόδειξη φυσιολογικής ακοής.
- Η συσκευή δεν εκπέμπει κανενός είδους ακτινοβολία. Παράγει ήχους, έντασης αντίστοιχης με τις συνήθεις ομιλίες και καταγράφει την απάντηση του οργάνου της ακοής.
- Η εξέταση μπορεί να γίνει από ιατρό ή και μαία.
- Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα. Χρησιμοποιείται ειδικό βύσμα μίας χρήσης σε κάθε νεογνό, το οποίο μετά την εξέταση απορρίπτεται. Ελέγχονται και τα δύο αυτιά.
- Το αποτέλεσμα κάθε εξέτασης είναι πολύ απλό (pass ή fail) και έτσι είναι πολύ εύκολο να αξιολογηθεί από το διενεργούντα την εξέταση και δεν υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών.
Ο ιδεώδης χρόνος για την πραγματοποίηση αυτής της εξέτασης είναι οι πρώτες ημέρες από την γέννηση. Όσο νωρίτερα τεθεί η υποψία της ύπαρξης βαρηκοΐας και ολοκληρωθεί ο αναγκαίος έλεγχος, τόσο καλύτερα είναι τα μακροχρόνια αποτελέσματα της αποκατάστασης της βαρηκοΐας.
Σε περίπτωση αποτυχίας ανίχνευσης ωτακουστικών εκπομπών, το επόμενο στάδιο είναι η παραπομπή σε ειδικό κέντρο για τη διενέργεια πιο εξειδικευμένου ελέγχου ακοής.
Προγράμματα καθολικού νεογνικού ελέγχου της ακοής (ΚΝΕΑ) εφαρμόζονται σε δεκάδες χώρες του εξωτερικού, ενώ οδηγία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι ο έλεγχος ακοής να έχει ολοκληρωθεί σε όλα τα νεογνά μέχρι την ηλικία των τριών μηνών. Στις χώρες που εφαρμόζονται προγράμματα ΚΝΕΑ, η μέση ηλικία διάγνωσης ενός νεογνού με βαρηκοΐα μειώθηκε από τα 2,3-3 έτη στους 3 μήνες περίπου. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί και σε δυνατότητα έγκαιρης κοχλιακής εμφύτευσης. Συγκεκριμένα, η βέλτιστη ηλικία της κοχλιακής εμφύτευσης θεωρείται από τους περισσότερους το ένα έτος, καθώς με τον τρόπο αυτό το παιδί εκτίθεται σε ακουστικά ερεθίσματα κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής περιόδου ανάπτυξης της ακοής του. Έγκαιρη διάγνωση της βαρηκοΐας και κοχλιακή εμφύτευση, που αποτελεί βασικό στόχο κάθε προγράμματος ΚΝΕΑ εξασφαλίζει καλύτερη ανάπτυξη ομιλίας και κατά συνέπεια καλύτερη σχολική και κοινωνική ένταξη.
Το Πρόγραμμα καθολικού νεογνικού ελέγχου της ακοής (ΚΝΕΑ) εφαρμόζεται σε όλα τα νεογνά που γεννιούνται στην κλινική Ελευθώ .
Από τον Γιάννη Σταυράκη – Παιδίατρο
Συνεργάτη της κλινικής Ελευθώ.