ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ (ΑΔΙ / DDH)

20 Ιουλίου 2017

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΣΠΛΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ (ΑΔΙ / DDH)

ΟΡΙΣΜΟΣ

  • Με τον όρο Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου, αναφερόμαστε στη συγγενή ή αναπτυξιακή παραμόρφωση ή κακή ευθυγράμμιση της άρθρωσης του ισχίου. Αποτελεί, επίσης, ένα φάσμα ανωμαλιών της ανάπτυξης του ισχίου, που παρουσιάζεται με διαφορετικές μορφές (π.χ. παρεκτόπιση ή εξάρθρωση του μηριαίου) , σε διαφορετικές ηλικίες.

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ

  • Το ακριβές αίτιο/α παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, είναι ευρέως γνωστό, ότι δυσπλασία του ισχίου είναι αναπτυξιακή πάθηση και αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι μπορεί να συμβεί τόσο τη στιγμή της γέννησης, μετά από αυτή, ή ακόμη και κατά τα πρώτα έτη της παιδικής ηλικίας.

 

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Πιστεύεται, ότι τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε αναπτυξιακή δυσπλασία του ισχίου, μπορεί να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες:
  1. Οικογενειακό ιστορικό / Γενετική προδιάθεση:
  • Εφόσον 1 παιδί στην οικογένεια έχει ΑΔΙ, η πιθανότητα να εμφανιστεί στο επόμενο είναι 6% (1 στα 7). 
  • Εάν κάποιος από τους γονείς έχει ΑΔΙ, η πιθανότητα ανέρχεται στο 12% (1 στα 8).
  • Εάν υπάρχει γονιός & παιδί στην ίδια οικογένεια, το ρίσκο να εμφανιστεί ΑΔΙ σε μεταγενέστερο παιδί ανέρχεται στο 36% (1 στα 3).
  1. Ισχιακή προβολή, κατά τους 3 τελευταίους μήνες της κύησης. Το φύλο παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Έχει αποδειχθεί, ότι τα κορίτσια, λόγω της μεγαλύτερης χαλαρότητας (ατονίας) των συνδέσμων, είναι περισσότερο επιρρεπή στην ΑΔΙ, με αναλογία 4-5:1.
  2. Όταν το αμνιακό υγρό, που περιβάλλει το έμβρυο, είναι λιγότερο του φυσιολογικού (Ολιγοϋδράμνιο).
  3. Άλλες μυοσκελετικές διαταραχές, κατά την ενδομήτριο ‘’άβολη’’ θέση του εμβρύου (π.χ. Ραιβόκρανο: κλίση της κεφαλής του νεογέννητου προς το ένα πλάγιο του σώματος, με ταυτόχρονη στροφή αυτής προς το αντίθετο πλάγιο).
  4. Φυλετικά αίτια:
  • αυξημένη επίπτωση σε Λευκούς και Ιθαγενείς Αμερικανούς.
  • χαμηλή επίπτωση στη Μαύρη φυλή και στους Ασιάτες (οφειλόμενη στην τοποθέτηση, κατά το πρώτο έτος της ζωής, του βρέφους).

 

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΙΣΧΙΩΝ

Ο υπερηχογραφικός έλεγχος (screening – προσυμπτωματικός έλεγχος) των ισχίων στα νεογνά, καθώς και η Παιδιατρική εκτίμηση, ελαττώνει εντυπωσιακά τον αριθμό των περιστατικών, τα οποία μεγαλώνοντας, θα χρειαστούν χειρουργική επέμβαση.

Η κλινική μας, με γνώμονα την πρόληψη, καθώς και με την ανάλογη εμπειρία, λόγω των πολλών γεννήσεων, συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην έγκαιρη αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών. Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, έγκειται στο γεγονός, ότι στις περιπτώσεις αυτές, η αντιμετώπιση γίνεται συντηρητικά (π.χ. Διπλά Pumpers, Ειδικοί νάρθηκες & κηδεμόνες).

Σε πολλές χώρες του κόσμου, το υπερηχογράφημα των ισχίων, χρησιμοποιείται ως μέσο πρόληψης σε όλα τα νεογέννητα (π.χ. Αυστρία).

Γράφει ο διευθυντής Ακτινολογικού Εργαστηρίου :

Τερζενίδης Σταύρος M.D.

 

Περισσότερα Νέα